Humanistička platforma

Photo of author
Podijeli na:

Uvodna napomena

Ovu su platformu kao mogućnost inicirali intelektualci koji ne pripadaju nijednoj stranci i različitih su uvjerenja. Svima nam je na srcu i na umu unapređenje dobrobiti društva javnim zagovaranjem humanističkih načela.

Pozivamo vas da potpisivanjem ove peticije zajednički iskažemo jasan i snažan stav da želimo da humanistička načela slobode kritike, transparentnosti, neovisnosti medija i jednakosti među ljudima postanu konačno cilj Hrvatske.

Ako se slažete s načelima koja su sadržana u priloženoj platformi, molimo Vas da joj se svojim potpisom priključite, ali i da platformu, s pozivom na potpisivanje, pošaljete drugim ljudima, bez obzira na njihovu političku, vjersku, svjetonazorsku ili bilo koju drugu orijentaciju.

 

HUMANISTIČKA PLATFORMA

Mi niže potpisani/e građani/ke Republike Hrvatske skrećemo pozornost na urušavanje humanističkog sustava vrijednosti u društvu, što nužno dovodi do generiranja sve snažnijih simptoma bolesti cjelokupnog društva.

Naime, bez poštovanja načela humanizma nema niti poštovanja morala, a nepoštovanje morala vodi raznim oblicima nemorala kako u politici, tako i u poslovanju, znanosti, pravosuđu, državnim institucijama, medijima, pa čak i u dijelovima religijskih hijerarhija.

Korupcija je posljedica, a ne uzrok. Uzroci korupcije su u zapostavljanju, zaboravu, pa i namjernom zanemarivanju temeljnih humanističkih vrijednosti kao što su: pravo na ljudsko dostojanstvo, isključenje svih oblika diskriminacije i kolektivne mržnje, pravo kritike, sloboda medija, transparentnost rada institucija, političkih stranaka i dužnosnika. Bez inzistiranja na humanističkim vrijednostima i povratka moralnim vrijednostima, korupcija će nužno biti bolest društva osuđenog na samouništenje.

Visokoškolsko obrazovanje u posljednje vrijeme pokazuje jasne znakove bolesti. Sve češće se pojavljuju slučajevi u najmanju ruku sumnjivih, a često i dokazano plagiranih doktorskih radova. Odustajanjem od temeljnih vrijednosti humanizma ušli smo u prostore u pravilu nesankcionirane proizvodnje kvazi-znanstvenika, što obesmišljava i obezvređuje rad svih onih koji su godine rada i života uložili u svoje obrazovanje. Politički utjecaji na znanstvene institucije, pravosuđe i medije omogućili su nemoralna napredovanja osobama koje to nisu zaslužile, odnosno u znanosti osobama koje će danas-sutra odgajati mlade.

Izostanak humanističkih inicijativa u javnom medijskom servisu, te odustajanje od obrazovnog i znanstvenog segmenta programa, dovelo je javni servis na razinu komercijalnih medija. Servis koji bi morao prednjačiti u isticanju važnosti slobode medija, kritičkog duha, transparentnosti, te biti snažan korektiv svih segmenata društva, jednim se svojim dijelom sveo na nekritičku potporu ideologiji vladajućih garnitura. Stvoren je zatvoreni krug u kojemu netransparentna politika proizvodi nekritički ustrojen javni servis, a takav javni servis proizvodi apatiju građanstva i uvjerenje da ništa nije moguće učiniti jer su sve poluge vlasti u rukama politike koja se danas, nažalost, vjerojatno već i srami progovoriti o moralu.

Pretvorbene makinacije bile su, po svemu sudeći, prototip za makinacije s potporama europskih fondova. Moćne korporacije s velikim utjecajem na javnost i medije djeluju iz pozadine radi ostvarenja svojih interesa. Nemoral dijela političara rezultira dobitkom privatnog bogatstva pojedinaca, ali i gubitkom povjerenja u demokratičnost, transparentnost i, naravno, u pravednost rada onih zaduženih za opće dobro. Moglo bi se navesti i niz drugih fenomena i primjera poznatih svima koji nisu umreženi u neljudski i nemoralni sustav rušenja temeljnih načela humanizma.

U snaženju STEM područja pronađen je izgovor za sužavanje i osiromašenje duhovnog života u svijetu u kojem živimo. Umjetnost, kultura općenito, znanost, mediji, pa i vjera postali su taoci nemorala. Umjesto slobode i socijalne države dobili smo siromaštvo i društvo u kojem se svima ne pružaju jednake mogućnosti. Neovisnost je privilegij nekolicine. Za sve smo dijelom i sami krivi jer se sve događalo i pred našim očima. Svjesni svoje odgovornosti pozivamo sve građanke i građane Hrvatske kojima je stalo do ljudskog dostojanstva da učine sve što je u njihovoj moći da se prekine zavjera šutnje, ozračje apatije i osjećaj nemoći, kako bi naša zemlja krenula putem obnove temeljnih humanističkih vrednota te time postala dostojnim mjestom za život.

https://www.peticijeonline.com/humanistika_platforma_o 

Komentiraj

Naši Partneri